GOD JUL!

skrivet 2006-12-24 klockan 15:03:58
GOD JUL ALLIHOPA!
imorse fick jag risgrynsgröt hos svärmor. mums!
nu har jag färgat hårt. det blev snyggt.
nu ska jag hem till mamma och äta:) mums!


Hemma(fru)

skrivet 2006-12-23 klockan 18:07:27
Hemma! jee, härligt. Resan gick bra och har nu varit fastklistrad i älsklingen ända sedan han kom hem.

Idag var vi på lastminute julklappsshopping till ett köpcenter. Hoho, lättare sagt än gjort, men alla presenter fick vi ihop tillslut. Thank god.

mirreSen var vi varvet till Grankulla för att hälsa på bästisen Mirre och hennes kille, Will från England. Han var trevlig och snygg. Mirre var sjuk, stackarn.

Kompleterar detta inlägg med en bild på Mirre då vi var i Wien och vi skulle städa då vi lämna Philipps lägenhet. Mirre som inte ville svetta ner sin kläder städade i handduk. Najs. Tänk om man hade en sån hemmafru:) Love you girl!


Tack så mycke

skrivet 2006-12-21 klockan 12:05:46
husdomiojagTack så mycke Locus Crew!

Kommer fan sakna Dominik! och många andra. Man har ju vant sig vid att dom e här. Nu får vi nöja oss med kineser och pakistanier.

Nu ska jag  snart hem.

Tack för den här terminen!


Mysigt värre

skrivet 2006-12-21 klockan 11:14:20
sopor
Synd att jag ska åka hem och inte behöver se på vår sopsortering på en tid. Som ni ser är det fortfarande VÄLDIGT svårt att få påsarna in i containern.
Alltså det som stör mig mest är att hur folk har tänkt sig att plast skall förmultna. Man kan inte sätta organiskt i plastpåsar. Det finns ju papperspåsar! Konfunderad!


Var är min nyckel...?

skrivet 2006-12-20 klockan 22:44:06
nyckelFan hittar inte min nyckel hem till lägenheten i Ekenäs. Ha letat i hela mina 19 kvadrat men ingen nyckel..dessutom är det fast i ett band..så man borde ju se den.

Jag har packat klart nu. Bara macbooken till så är jag påväg. Tio i fyra far tåget imorrn, sen med herrliga viking line. Hoppas resan går smärtfritt. Önskar jag vore hemma NU!


B-Y-E-!

skrivet 2006-12-20 klockan 21:11:25

Igår var det grillfest. Det var sjuktkallt så jag och Johanna gick in. Dom satte ljus så att de bildade bokstäverna B-Y-E-! Så fint! Sen var det fest i hobiis kök! Det var roligt. Sista gången man såg mycke folk. Kommer sakna många. Mest min bästa granne Dominik. Han har varit en så god vän! Kommer sakna honom som fan. Hoppas vi kan åka med Sebbe och hälsa på i Tyskland nästa sommar.
grillfest
Bye everyone!


Godkänd, huh

skrivet 2006-12-19 klockan 18:55:11
Kommentar: Med viss tvekan, men det du gjort ser bra ut. Tycker kanske du borde hunnit längre...
   
Utvärdering:  Godkänd


Schnyggt!

skrivet 2006-12-18 klockan 23:02:41
markusTyckte det var rätt snyggt omslaget till Markus Fagervalls singel. Lite sådär klippa och klistra grej på gång.

Fast det var nog inte den bästa vinnar-låten det här året i IDOL, men
desto fler gånger man lyssnar på den
desto bättre blir den.

Ska bli intressant att höra hans skiva sen...eller mer hans nästa skiva...


Den som inte söker, han finner

skrivet 2006-12-18 klockan 22:49:27
kulaTappade kulan till min stav som jag har i ögonbrynet för någon vecka sedan och måste cykla till piercing studion i Hagalund för att köpa en ny kula för 20 kronor.
<---- Men titta!
Idag när jag duschat klart och drog bort draperiet så ser jag min lilla kula på golvet. Där ligger den bara och ser på mig. Kan inte fatta att den inte åkt ner i avloppet. Har tappat x-antal kulor i lavoaren tidigare.
Så nu har jag en extra kula. Va bra!


Shit på svenska

skrivet 2006-12-18 klockan 14:13:46
Att vara finländare i Sverige är inte alltid så lätt. Kulturskillnaderna mellan Sverige och Finland är större än vad man skulle kunna tro. Dessutom är man finlandssvensk, vilket var och varannan svensk inte vet vad det är och man får berätta deras egen historia för dem gång på gång.
Därför introducerar jag kategorin; språkkrockar. Kollisionen mellan min dialektala finlandssvenska och rikssvenskan.

Första ordet ut är: bajs och bajsar.

Det är något jag inte använder i Finland. Jag säger skit och skiter eller kakka och kakkar. Problemet är att när jag uttalar skiter så låter det väldigt hårt i svenska öron. Väldigt finskt lixom "shjiiiter" medan svenskarna säger "chjiter" så som de säger sju typ. Ni vet. Det passar helt enkelt inte in. Sen att kakka e finska, gör ju det omöjligt att använda. Så här har vi en tydlig språkkrock. Antingen börjar man använda bajsar eller så rikssvenskar man uttalet på skiter...eller?


Ljusglimtar i mörknet

skrivet 2006-12-18 klockan 13:03:28
sebbeMåndag, vill inte...vill hoppa till fest med utbytes- studenterna och sen vill jag vara hemma i Finland och vänta på att min älskling ska komma hem. Den 22:dra kommer att vara en helt underbar dag. Kan inte vänta! Dessutom ska vi få spendera nästan hela jullovet tillsammans. Härligt! (älsklingen! ----------------->)

Matematiken...ne, hatar att inte fatta. Jag är en person som har saker och ting klara för mig.
Illustration på tid gick inte alls något bra. Jag hann
inte ens sätta dit texten och knapparna. F-n!

Tur så finns:
  • Mamma: ringde igår i en halvtimme och berättade roliga saker.
  • Sebbe: ringde tjugo i ett i natt. Och det var fint att höra hans röst.
  • Nils Julkalender: piggar upp din dag, rekommenderas.
  • Heleen: kom ett jättegulligt julkort idag. Tack!
  • Bokus leverans: mer att paketera:)


Yoghurt

skrivet 2006-12-17 klockan 22:47:02
valio
Helt sjuktgoda yoghurtar från valio.

Speciellt den med hjortron och äpple! Den andra är med ingefära och päron, riktigt bra den med.
Dock med 2% fett men med tanke på vad man annars sätter i sig (t.ex. x-antal saffransbullar) så är det ju lungt:)

Testa!


Jag som skulle plugga..alltså..

skrivet 2006-12-17 klockan 22:42:32
kalleFin sportdag idag.
Kalle Palander segrade i stor stil i världscupen i storslalom i Alta Badia i Italien. Han besegrade tvåan Bode Miller från USA med 0,51 sekunder och tog därmed även hand om första platsen i storslalomcupen totalt.

Finlands lejon vann mot Sveriges tre kronor i Channel One Cup i Ryssland med 2-1.

Norge vann finalen i EM i handboll för damer mot Ryssland i en superbra match. Beundrar verkligen de norska jäntorna! Sjuktbra insats mot den ryska björnen, som de facto var större.

Så det där med pluggandet inför matte-duggan som jag har imorrn har det blivit litet si och så med. Hmm, men den riktiga tentan är ju först den 18de januari. Imorrn har jag oxå illustration på tid, dvs 3 timmar på mig att illustruera en viss sak, som vi får tilldelat på plats, i Illustrator. Spännande!


Jag som skulle plugga..

skrivet 2006-12-16 klockan 23:50:00
klapparDet blev att paketera lite julklappar istället, haha. Myyyycket roligare!

Älskar att paketera. Borde ställa mig frivillig i någon affär och paketera folks inköp. Skulle vara roligt, men jag antar att man skulle tröttna efter ett tag. Väntar så på leverans från Bokus så får jag paketera lite mer...


Logisk

skrivet 2006-12-16 klockan 18:09:45
You Are Pretty Logical
You're a bit of a wizard when it comes to logic While you don't have perfect logic, you logic is pretty darn good Keep at it - you've got a lot of natural talent in this area!
How Logical Are You?


Rödluvan?

skrivet 2006-12-16 klockan 17:19:50
Haha, jag som rödhårig med lugg för ett par år sedan i Öret. Inte världens bästa frisyr.
rödhårig
myhair
Måste göra något med mitt hår.....nu! Blir knäpp, det är så tråkigt och TRÅKIGT! Dessutom börjar jag få sånadär "vikar" shit! vad ska man göra då..Rogaine? eller är det bara för män. haha.
Tips på frisyrer mottages.


Festa eller inte festa det är frågan?

skrivet 2006-12-16 klockan 17:11:57
Så var det lördag igen och man frågar sig om man ska festa eller inte. Jag börjar bli gammal och det är inte "bara" att gå ut. Det krävs massa förberedelser och att man har tid att ha baksmälla nästa dag.
För det första måste man ha varit till systemet ifall man inte vill dricka 3,8% öl från hemköp. Sen ska man ha en outfit och fixa frisyren och sminket. Sen ska man hitta folk man vill festa med. Sen ska man välja uteställe och betala inträdesavgift. Sen ska man betala dyra drinkar i baren och dansa så att man svettas och ser ofräsh ut. Om det spelas bra musik det vill säga. Sen ska man förklara för X-antal svenskar vad en finlandssvensk är och nobba ett antal slibbiga personer som försöker stöta på en. Sen ska man gå hem och äta nattmat och efterfesta. Summa sumarum det är jobbigt att gå ut, speciellt på äldre dar.
Oftast är det ju roligt! men den där tröskeln börjar bli högre och högre. Dessutom var jag ut i torsdags och en gång i veckan tycker jag själv är ett rätt så fin prestation:)

Läste det här på sr.se
Ytterligare ett väpnat rån i Borlänge
En maskerad man beväpnad med en yxa kom in på en frisersalong i Borlänge vid halvsjutiden under torsdagskvällen och hotade en kvinna som arbetar där. Han fick med sig en mindre summa pengar men trots en stor polisinsats så har ingen gripits. Det här är det åttonde rånet i Borlänge på en vecka.

Najs stad jag lever i alltså. Dessutom har det varit en hel del våldtäkter oxå. Ush. Jag som kommer från good old Karis med 9000 invånare fattar ju inte att vara rädd heller. Vem vill vara det egentligen? Jag tänker inte vara rädd förräns det händer något. Ett av rånen var dock på vårt lokala hemköp här på tjärna ängar. Jag kom in i butiken strax efter att det hänt och fick se när polisen gjorde sin brottsplatsundersökning.

Slutsats: jag stannar hemma och pluggar och varken slösar pengar eller riskerar att bli utsatt för brott.


Jessica min hemliga syster

skrivet 2006-12-15 klockan 15:05:10
jessica


Gott, enkelt och nyckelhålsmärkt

skrivet 2006-12-15 klockan 13:21:00
Har du tröttnat på nudlar?
Här är ett recept på en lättlagad och billig maträtt.mat
Koka pasta, tärna en tomat i små bitar, krydda med salt och basilika, tillsätt keso och blanda allt med pastan.

Min vän Mirre introducerade rätten till mig och jag bjöd Johanna på den en natt och hon blev frälst. Så prova du oxå och låt det väl smaka!


Fina minnen

skrivet 2006-12-14 klockan 22:48:32
Dessa två smycken bär jag runt halsen varje dag. De är båda speciella för mig på olika sätt.

smyckenDen till vänster är ett smycke från Irland som jag fått av en av mina käraste vänner Heleen. Hon gav det helt utan orsak till mig då jag var på besök i Amsterdam i somras. Hon tyckte helt enkelt att det passade mig. Ända sedan dess bär jag det alltid på mig. På så sätt kommer jag ihåg henne och vår vänskap. Jag träffade henne då jag var i usa och vi hade jätteroligt på en konstkurs.

tunisienDen till höger är Fatimas hand som jag köpte i Tunisien då jag var där med mamma. Fatimas hand anses skydda den personen  som bär den. Tunisien var verkligen en häftig upplevelse. Landskapen i det landet är otroligt varierande och där finns hur mycket som helst som byggdes under romartiden. Väl värt ett besök. Tänk att jag har varit i Afrika!


Inte bara för småbarn

skrivet 2006-12-14 klockan 18:02:22
vanthållareTappar du alltid minst fem par vantar per vinter, då kan det här vara investeringen för dig.

Låt mig introducera vanthållaren! Smart, enkelt och risken att du tappar ett enda par vantar i framtiden är lika med noll. "Vanthållare är för barn" kanske du tänker, men är någonting så smart som vanthållare så skall även lite större barn ha rätten att använda dem.

Jag vill tacka min mamma för att hon köpte mina underbara vantar som jag trivs otroligt bra i och som fick mig att ta en funderare på hur jag kunde förebygga att tappa bort dem. Jag är nämligen en notorisk vantborttappare och förbrukar alltför många par per vinter.

Vanthållare finns på Åhlens barnavdelning för 29:00 kronor.


Matematik och dalahästar

skrivet 2006-12-14 klockan 17:51:00
Jag är så stolt över mig själv. Igår genomgick jag 6 timmar matematik. Mycket ambitiöst. Blev jag något klokare, mja..kan eventuellt räkna ut en invers till en 3x3-matris, men är inte helt säker. Kristin funderade om vi skulle ta en fika och räkna lite matte oxå..som om det inte räckte med 6 timmar:)
Idag 5 timmar matte och imorgon 4 timmar. Matte, matte, matte, matte.....

Handbolls EM för damer genomförs i veckan. Kul att tv4 sänder Sveriges matcher. Har kollat nästan på varje match. Den mot Danmark blev jag utschasad ur tv-rummet efter första halvleken så fick lyssna på  radio istället.

handbollVi hade match med Borlänge HK i tisdags mot Ludvika. Det var superjämt länge tills deras tränare skällde till sig en 2-minutare och vi kunde dra ifrån. Jag lyckades bra i försvaret, men när det gällde att få in bollarna i mål så gick det inte så bra. Det tjafsades mycke under matchen och efteråt säger Ove att Ludvika-Borlänge är som Sverige-Finland i hockey..men tjena, så vi skulle HATA dem:) å det berättade de efter matchen. (bilden är från sr.se)

Nu börjar jag bli klar med alla julkort och jag har paketerat två julklappar hittills. Sen köpte jag en kökshandduk med dalahästar till Österrike och en handduk med ett hjärta på till Holland. Jag och Kristin sökte  dalahästar i Kupolen idag, men icke. Inte en enda dalahäst eller jo, på inspiration fanns en helglaserad häst i rött och i svart, men jag ville skicka iväg sånadär små gulliga målade dalahästar. Jag är ju ändå i Dalarna, men tydligen måste man ner till Sthlm för att inköpa en sån.


Finland-Sverige relationer

skrivet 2006-12-12 klockan 21:22:55
Tratten och FinkelHär kommer ett tips på en kul serie.

Serien heter Tratten och Finkel och sändes i svt 1996 i åtta avsnitt. Det handlar om svenska fyllot Tratten och hans kompis finnen Jorma aka Finkel.

Skådisarna är kända från Ronny och Ragge ni vet Peter Settman och Fredde Granberg. Fredde spelar finne och han gör d la bra! Han har massa traumor av Mumintrollet. Nåå. haha. Urkul i alla fall!

Fick dvd:n av min lagledare i handboll. Han tyckte det kunde vara kul för mig att se och visst hade han rätt.

Rekommenderas varmt och jag har dvd:n så det är bara att låna.


Folkvett

skrivet 2006-12-12 klockan 11:10:45
Mitt härliga boendeområde Tjärna Ängar i Borlänge..

kundvagn och sopor
Man kan ju undra vad folk tänker med?
Hur kan det vara SÅ svårt att sopsortera? Det finns 4,5 alternativ; organiskt, brännbart, deponi och glas (färgat och vanligt). Det är inte fullt i nån av containarna, så varför, VARFÖR sätta sopor brevid sopcontainern!? Ni kan ju tänka er hur sjukt ohygiensikt det är där och hur mycke skator vi har här som river i påsarna och sen skiter på mitt fönster. Igår såg jag dessutom en katt som  mumsa i sig nåt i högarna av sopor som ligger BREVID sopcontainern.
OCH vem hade de tänkt skall föra tillbaka kundagnen till butiken. Finns massa kundvagnar överallt på området. Ser så jäkla risigt ut. Som vi ser handlar dessa miljöbovar på LIDL så det är väl bara att haffa nån stackare som kommer med en LIDL-kasse nästa gång man ser en sån. Jag har måttligt i nerverna som ni kan förstå. Andas, lungt..in och ut.


Looove this place

skrivet 2006-12-11 klockan 15:50:23

Alla ni inrednings- och prylfreaks vet vad jag talar om.. LAGERHAUS. Där finns så mycke grejer jag skulle vilja ha. Kommer att shoppa ihjäl mig där när vi flyttat med Sebbe. Så mycke fina grejer. Gick på varenda kvadratmeter i buiken i Kupolen idag.

Me love   lagerhaus


Premiär

skrivet 2006-12-10 klockan 22:23:39
julkortOjoj, nu har jag tagit steget in i bloggvärlden. Det var svårt att bestämma vad bloggen skulle heta och allt annat smått och gott i designen. Men här är jag nu!

Egentligen så borde jag inte alls sitta här och syssla med någon blogg då jag har supermycke att göra i skolan, men men såhär är det alltid när man MÅSTE göra något..då hittar man på allt annat man kan göra, så som; surfa på nätet, städa, chatta, göra julkort, handla godis m.m

Igår kväll fick jag för mig att jag måste göra ett julkort. Klockan 3 på natten tar jag mitt förnuft till fånga och går och lägger mig för att vakna imorse och fortsätta med JULKORTET! haha, är man hopplös så är man, men snyggt blev det. Även om färgskrivaren på skolan ville strula och kladda med svarta färgen. (på bilden saknas text, så de lyckliga som får ett me posten får se det)

DAGENS: A sägs vara en ortogonal matris om dess kolonnvektorer utgör en ortonomerad bas.