Huh.

skrivet 2013-01-31 klockan 19:24:57
Huh, gick att återställa iPhonen via iTunes iaf. Blev apförbannad när uppdateringen sket på sig igår och telefonen gick till fabriksinställning. Fatta inga nummer inga appar allt borta. Nu är allt OK igen. Thank God!
 
Jobbade natt och ska nu strax på nattskiftet igen. Gick hur bra som helst, det var lungt och så hade jag Catha med mig som är super! Annars lär stämningen på Shell inte vara helt huippu, men ja det går över. Vem är superpeppad i slutet av januari i Finland egentligen? (Förutom de som varit i Taikku eller annanstans var solen lyser). Annars är nattskiftet inte min favvo. Man är helt personlighets- och kroppsförändrad efter att ha jobbat natt och vaknat litet efter 14 på dagen.
 
Sitter nu här med en hög skatte-papper. Fattar absolut ingenting av deklarationspapperen för näringsverksamhet. Sjukt irriterande. Mina pytteinkomster tillåter inte att jag anställer någon heller, så det blir främst mamma som får hjälpa mig och om hon fastnar så får Julia komma till undsättning. Får muta dem bara på något bra sätt :)
 
Heips!


Prutt & Barista.

skrivet 2013-01-31 klockan 19:18:09
Saakeli nu måste jag återställa iPhonen pga att iTunes uppdateringen sket på sig av någon orsak. Ack dessa I-landsproblem.
 
Förresten så har jag gått och blivit utbildad e-barista.
Gjorde den där kursen på engelska i protest mot att den inte fanns på svenska, vilket jag vill minnas att utlovades. Det som var intressant var att i slutprovet på finska var det bara 5 frågor medans det på engelska hade 8 st. Vad betyder det?
 
En av mina drömmar har ju varit att jobba som barista på Starbucks/alternativt eget supermysigt café.


Sharm el Sheikh.

skrivet 2013-01-30 klockan 17:16:46
Hej, välkommen hem till ett fördjävligt Finland liksom. Tack sa man. Jag hade en post-södernresa depression igår och glömde bort min fysio-tid, vilket inte gör saken bättre. Fy fn vilken morkkis jag har pga dt. Jag fattar att det är mänskligt att fela, men sånthär med att glömma möten eller annat som man bokat in får jag ruskiga traumor över. Fy fn.
 
Anyway, vi hade en jätteskön semester med alltför mycket mat och dryck. Det regnade som sagt en dag och dagen vi skulle hem, men det gjorde inget. I övrigt hade vi bra väder med minst +25. Några dagar blåste det lite. Hotellet var fint och städningen superb. All inklusive var något nytt för både mig och Sami och vi överraskades över all service. Buffé -morgonmål, -lunch och -middag, gratis öl och drinkar. Snack-bars vid poolen mellan alla måltider, ja ni fattar. Sjukt mycket mat och dricka.
 
Vi bodde på Jaz Mirabel beach som ligger typ mest norrut i Sharm i Nabq bay. Utanför hotellet fanns det inget att hurra för och vi åkte inte heller ner till varken Naama Bay eller Old Sharm. Och det är egentligen ingen idé att åka någon annanstan när man har så stort fint hotell. Vi kan gott rekommendera hotellet. Stranden var helt OK dock väldigt långgrunt så gick typ inte att simma :) Snorklade lite vid strande gjorde vi. Internet var dock helt jättedåligt, så där tappa man lite nerverna. Hade nästan varit bättre att inte haft nån uppkoppling alls ist.
 
Jag hade lingonveckan de första dagarna så först på lördag begav vi oss ut på snorkelutfärd med colona divers. Det var helt huippu. Vi snorklade vid tre olika korallrev och såg typ hundra olika fiskar. Det coolaste var lionfish och scorpionfish och murenorna.
 
Litet bildspel på det, de flesta har ni som har FB sett.


Redo för take-off

skrivet 2013-01-20 klockan 21:50:56
Nu packar vi det sista inför resan. Idag har jag varit i Påminne med Anniina, Sampo och Timo. Igår var det superlördag med både dammatch och herrmatch i handboll. Vinst i båda. Däremellan har jag varit via apoteket och köpt rela-tabs etc och till tarjoustalo och köpt förnödenheter till resan för 70€. Haha, dyrt att åka iväg en vecka helt klart.
 
Vi tar med macbooken för att kunna se på film, så eventuellt kan jag blogga nåt tag. Om inte, ha det bra, au revoir!


Fullt upp.

skrivet 2013-01-18 klockan 10:38:11
Håhå, har varit full rulle efter att vi bokat Egyptenresan. Jag har ju en del ikadesign-projekt som jag måste bli klar med innan avfärd och så har jag jobbat två kvällsskift på Shell också. Men snart får man vila. De har faktiskt lovat en regndag till Sharm el Sheikh. Voi kakka :)
 


Vi ska till EGYPTEN!

skrivet 2013-01-14 klockan 07:56:00
Allt det här slösurfandet på äkkilähdöt har resulterat i att vi om en vecka far med Sami till Egypten för en vecka. Jag har ju varit till Hurghada så den här gången blir det Sharm el Sheikh och ett superfint hotell. Nästan 5 stjärnor :)
 
Någon som har snorklings-set att låna!? Ett måste om man far till Egypten.


Skatt.fi

skrivet 2013-01-11 klockan 13:37:00
Surfar på sista-minuten resor varje dag nu. Jiisus vad mitten av januari är påfrestande. Man vill ju bara sova.
 
Sen kommer det där trevliga brevet från skatteförvaltningen som man ska ge till sin arbetsgivare. Visserligen hade de sänkt min skatteprocent, men det betyder ju bara att jag tjänade asdåligt förra året.
 
SEN kommer nästa brev med, wait for it, FÖRSKOTTSDEBETSEDEL. Fy fn vad allergisk jag blir direkt. Det här har ju då att göra med min firma ikadesign. Jag har inte gått någon företagarkurs eller så desto mera innan jag tog toiminimi, jag menar hur svårt kan det vara och min verksamhet är pytteliten och jag har inte för avsikt att tjäna storkorvan på det heller?
 
Nå nån klok kan ju förklara för mig varför jag helt plötsligt ska betala 3 x 564,73€ i förskottsskatt i år när mina näringsinkomster är oförändrade och jag ifjol betalade 3 x ca300€ i förskottsskatt, vilket dessutom var litet för mycket. Gaaah!

Jag antar ju då att den större summan jag fick igår, i brevet, räknas på alla mina inkomster. MEN jag har ju inkomster från 3 olika ställen varav två är helt vanliga jobb där arbetsgivaren betalar min skatt.
 
Varför är skatteförvaltningen, och folkpensionsanstalten kan vi dra med i skiten, så sjukt byråkratiska och krångliga och svåra och bara irriterande. Det ska vara lätt att betala sin skatt och det ska vara lätt att få hjälp med diverse problem så man kan bli en god medborgare (sjukpeng, rehab etc) och kunna jobba hårt så man kan betala mycket skatt. Det bästa är väl nog det när man betalar skatt på sjukersättningen också, det är skrattretande!
 
Nu in på skatt.fi och klura ut det hela.
 
UPDATE: Blev inge klokare. Min kära vän Julia ska titta på papperen och sen blir det onekligen en visit till skattebyrån.


Workin it.

skrivet 2013-01-09 klockan 12:25:31
Har jobbat nu alla dagens vakna timmar, så kan det går när det blir brått :)
 
Skickade nyss iväg materialet för två flyers för Fiskars museum. Jag skulle bara uppdatera förra årets broschyrer, men kunde inte hålla mig för att göra om lite också, vilket blev rätt mycket i slutändan. Ska blir spännande att se hur det blev i tryck.
 
Som pausunderhållning innan jag tar tag i nästa projekt såg jag den här dokumentärfilen. Tyvärr missade jag del 1. Men se del 2 ni som kan. Otroligt inspirerande.


Lördagssnack.

skrivet 2013-01-05 klockan 17:26:52
Hej veckoslut och lördag. Idag var det nog mycket lugnt på museet. Hade en handfull ryssar på besök och de köpte inget så blev lite skralt i kassan. Superfin dag idag annars :)
 
Passade på att surfa lite på lediga lägenheter i Karis och huset på Edengatan 2 är nu till salu. Charmigare hus får man leta efter. Synd att i priset ingår också två extra tomter och därmed är vi uppe i 490 000€ Jag hamna fara och köpa en lotto-lapp ifall det skulle vara så att jag gick och vann nån miljon så jag kunde köpa hela paketet :) Tänk sen när vi har vårt kollektiv där kaveris. SÅ nice!
Bild härifrån.
 
Sen hastigt iväg till SISU-arena för att se dammatchen i handboll. Körde efter polisen och konstigt nog höll de 70 hela vägen fastän det är 60 och 80. Gah! Inte ens poliserna fattar att "inte-längre-60" betyder 80! Man ska ha goa nerver på streckan mellan Karis och Pojo. Damerna vann iaf.
 
Nu ska jag skjutsa lite folk och sen fara till Lina som bjuder på mat. Nice.
 
Och imorgon bjuder mamma på mat. Lite man är bortskämd, hehe.


Bekännelselistan 2013

skrivet 2013-01-04 klockan 20:55:00
Linn tycker vi i bloggosfären ska göra denna lista. Why not? :D
 
[x] Jag behärskar en snowboard
[x] Jag älskar Sigge & Alex podcast
[ ] Jag är ingen podcastlover – ännu
[x] Jag har medverkat i ett tv-program under min livstid
[ ] Jag har varit kär i Nick från Backstreet boys
    [x] Jag har varit kär i Brian från Backstreet boys
[ ] Jag är kär i Nick från Backstreet boys
[x] Jag känner att min blogg ska bli bättre än någonsin 2013
[ ] Jag tänker vinna ett bloggpris inom fem år
[x] Jag är för bra för Bloggpriset 2013
[x] Jag finns på Instagram
[/] Jag älskar sushi (det är OK)
[ ] Jag hatar sushi
[ ] Jag ser på BUU-klubben varje dag
[x] Jag dricker mer rödvin än vad som anses hälsosamt
[x] Jag älskar brieost och pepparkakor
[ ] Jag har en hund som kissar inne
[x] Jag vill aldrig i hela livet ha en hund (allergisk som tusan)
[ ] Jag har en tatuering
[ ] Jag har två tatueringar
[ ] Jag gillade Palme-dokumentären
[ ] Jag har haft tandställning
[ ] Jag känner mig positivt inställd till ett skönhetsingrepp
[ ] Jag äger en segelbåt
[ ] Jag blir sjösjuk och hatar båtar
[ ] Jag älskar Swedish house maffia
[/] Jag har sett The Hobbit och älskade den (Den var OK, inte lika bra som LOTR)
[ ] Jag har sett The Hobbit och hatade den
[ ] Jag har fräknar
[ ] Jag har åtminstone en svår fobi
[x] Jag har rymt hemifrån
[/] Jag drömmer om giftermål (sådär halft)
[ ] Jag upplever att mina föräldrar är asjobbiga
[x] Jag skulle döda för en flytt till en annan stad (Pojo city biatch)
[ ] Jag trivs i min stad
[ ] Jag har ett barn (eller två eller hundra)
[x] Jag har inga barn, men vill gärna ha
[ ] Jag studerar på daglig basis
[ ] Jag jobbar och jag hatar det
[ ] Jag är föräldraledig och jag lider
[ ] Jag är fullständigt tillfreds med min livssituation
[x] Jag är underbar och omtyckt av alla (och på jobbet går det också JÄTTEBRA)
[ ] Jag väntar mest på pensionen, tror jag
[x] Jag har snattat i min ungdom
[ ] Jag har fått sparken
[x] Jag har sagt ”lol” i en riktig diskussion
[ ] Jag har fullständigt skämt ut mig på julfest 2012
[ ] Jag har kissat på mej av skratt den senaste månaden
[x] Jag har fört konstiga grisljud när jag skrattat
[ ] Jag har inte skrattat på flera år
[x] Jag har frustat ut valfri dryck genom näsan
[ ] Jag har ätit avocadopasta fler än en gång
[ ] Jag har rört mig naken på offentlig plats
[ ] Jag föddes med en sjukdom
[ ] Jag har spytt på sjukhus
[x] Jag har aldrig brutit ett ben
    [x] Jag har haft sönder ett par korsband.
[ ] Jag har fulgråtit i famnen på en doktor
[ ] Jag har uppsökt vård pga alkohol
[ ] Jag har har svimmat pga förlossning
[ ] Jag har aldrig rört mig utanför landets gränser
[ ] Jag har emigrerat
[x] Jag har besökt Österbotten som turist
[ ] Jag har bott i Nyland hela mitt liv
[ ] Jag har bott i Österbotten hela mitt liv
[ ] Jag har alltid hatat Stockholm
[ ] Jag föredrar skidsemester
[ ] Jag känner stor kärlek till Åbo
[ ] Jag vill bo i Åre
[ ] Jag vill bo i Afrika
[ ] Jag vill bo i Karis
[ ] ”It vild ja flykt från Vööro naa”
[ ] Jag cyklar oftast till jobbet
[ ] Jag ogillar min chef
[ ] Jag äter på McDonalds i smyg
[ ] Jag är vegetarian, men jag drömmer om knackkorv
[ ] Jag älskar lonkero
[x] Jag spelar på spelautomater i K-affärer
[ ] Jag är en manisk LCHF:are
[ ] Jag har hoppat fallskärm från ett flygplan
[ ] Jag irriterar mig alldeles vansinnigt på många finlandssvenska bloggerskor
[ ] Jag är ohälsosamt besatt av bloggar (främst finlandssvenska)
[ ] Jag dricker mitt kaffe svart
[ ] Jag har krockat en bil
    [x] Jag har varit i diket med en bil
[ ] Jag är singel
[x] Jag har en partner som är snäll
[ ] Jag vill göra slut
[ ] Jag spelar svårflirtad
[ ] Jag har gått på blind date i år
[ ] Jag blir bara dumpad, dumpad och dumpad
[ ] Jag VILL vara ensam, för i helvete!
[ ] Jag bara dumpar, dumpar och dumpar
[ ] Jag har varit otrogen, sorry
[ ] Jag har skiljt mig, grattis mig!
[ ] Jag letar efter JUST DIG!
[ ] Jag har fuskat i ett sällskapsspel under julen 2012
[ ] Jag fick alldeles för många julklappar i år
[x] Jag fick alldeles för få julklappar i år (en till kunde jag väl ha fått)
[ ] Jag struntar i julklappar
[ ] Jag firar inte jul
[ ] Jag firar så mycket jul att jag börjar redan i september
[ ] Jag älskar julpynt
[ ] Jag är jultomten
[ ] Jag fick en iphone till julklapp
[ ] Jag ska snart åka på solsemester
[x] Jag avundas alla som snart ska åka på solsemester
[ ] Jag älskar Radio x3m
[ ] Jag föredrar Vega
[ ] Jag äger ingen TV
[ ] Jag älskar Twitter
[ ] Jag hatar högklackat
[x] Jag har en ohälsosam relation med min dator
[x] JAG ÄLSKAR BLOGGLISTOR!
 
Hamna lite plussa på listan och det blev inte SÅ många kryss, men några slutsatser kan jag dra. Ett, jag måste se Palme dokumentären och två, fundera på var i världen jag vill bo :) Happy Friday y'all!


Vilken start.

skrivet 2013-01-04 klockan 12:53:00
Huh, jobbade precis hela dagen igår med att laya en rapport. Ska strax ta tag i nästa projekt som är att laya tre broschyrer. På veckoslutet är jag på jobb på museet igen. Och så har jag sju tavlor som väntar på att bli målade. Vilken start på det här året alltså.
 
Har en tavla kvar från utställningen. Den söker nu ett hem.
Måtten på ramen är 32,5 x 42,5 cm. Och priset är 40€.


Jobba, jobba, jo-obba-aa.

skrivet 2013-01-03 klockan 10:57:00
My mac & cappuccino, börjar det här året med inte bara en hög med jobb utan två. Inget slappas här inte. Steg t o m upp före Sami idag. Tur så kan man lyssna på podcasts medan man jobbar :)


Årskrönikan.

skrivet 2013-01-02 klockan 21:38:00
Året 2012 har handlat om att skapa ett nytt jag. Korsbandsoperation & rehab. Startat eget företag & försökt hitta min nisch. Flyttat till Pojo & skapat ett hem för mig och Sami. Tagit an nya uppdrag & jobbat på Fiskars museum.
 
Jag ser supermycket fram emot 2013 då jag ska börja träna igen. Nu har jag varit och simmat två gånger och har träningsprogram av Eva på fysion. Jag söker hela tiden ett jobb som grafisk formgivare och under tiden jobbar jag vidare med ikadesign. Någon resa ska det också bli. Vet inte vart ännu. Paris & Berlin var helt super ifjol. Sen har vi åtminstone två konserter att se framemot. Biffy Clyro i februari och Robbie Williams i augusti i Tallinn.
 
En kort sammafattning av året.
 
JANUARI
Både jag och Sami var sjukskriva den här månaden. Jag passade på och målade om vårt sovrum och vi fick börja elda i takkan som sattes in veckan innan nyår. Det var också presidentval i Finland. Jag piercade öronsnibbarna.
 
FEBRUARI
Jag fyllde 30 och hade släktkalas. Vi firade också i Åbo med Julia & Robin. Av Sami fick jag en iPhone i födelsedagspresent. Bästa presenten ever! Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan den :) Stort bonus på det var Snow Patrol konserten i Stockholm. Lipade mig igenom keikkan pga Garys lena stämma. Finast.
 
MARS
Min sjukledighet tog slut, men jag var inte i skick. Hade mycket ont och fick förlängt. Problem med KELA ersättningen också. Började spela wordfeud. En ganska intetsägande månad tyvärr. Frida & Rockies födelsdagar inte att förglömma.
 
APRIL
Började dricka Apple, Cinnamon & Raisin Tea från Twinings. Dricker det just precis nu :) Började också med Instagram, andra appar som jag installerade var Ruzzle och Draw something. Spelar dem fortfarande. Jag fick livsglädjen tillbaka och sökte sommarjobb på Fiskars museum för att förnya mig själv och fick det också :) Sami fyllde år och vi firade i Ekenäs.
 
MAJ
Jag sökte olika jobb & fick jobbet att formge Ungdomskalendern för FSS. Mitt största projekt hittills. Gjorde en workshop i streetart på Raseborgsdagen. Sommaren började göra intåg och vi grillade i Långstrand. Tyvärr kommer pollenallergin på köpet, men tyckte det gick rätt bra det här året.
 
JUNI
Jag jobbar hela månaden på Ungdomskalendern 12/13. Mamma får hem en ny katt; Blixten. Midsommaren firas traditionsenligt i Långstrand med syskon.
 
JULI
Festade jag på Niksus birthday bash. Fick inbjudan till Heleen & Toms bröllop i Amsterdam. Började mitt sommarjobb på Fiskars Museum. Var på vernissage för Axplock på Kronomagasinet. Mamma fyllde år. Jag vann en bikini i en tävling, jag som aldrig vinner nåt ;) Väntade spänt på att få Ungdomskalendern från tryckeriet.
 
AUGUSTI
Har jag skrivit två (2!) hela inlägg på bloggen. Ungdomskalendern blev en success och jag tog semester och åkte till Holland och Frankrike. I Holland var vi på bröllop och åkte sen vidare med tåg till Paris. En helt underbar semester och vi hade rätt så bra väder.
 
SEPTEMBER
Sami åkte till Island för att fiska och jag passade på att tapetsera en gammal byrå. Inredningsprojekten fortsätter. Jag gjorde material till kommunalvalet för syster och hon bjöd med mig på Johan Glans. Jag designade hemsida åt South Coast Dancers.
 
OKTOBER
Företagsjobben fortsatte och jag pysslade ihop Jesses hemsida. Jag var också till Berlin med mamma. Det var en väldigt intensiv och lyckad resa. Tack mamma! Den årliga Nagu weekenden inföll också den här månaden. Vi åt räkor och bada jacuzzi.
 
NOVEMBER
Sami & jag firade två år tillsammans med en kryssning till Stockholm. Jag målade en hel del tavlor, men i övrigt var det en väldans MARRASkuu. Ajoo, jag började gå på fysioterapi hos Eva. Ett viktigt steg till att hitta tillbaka till träningen.
 
DECEMBER
Fick en paketkalender av syster. Hade utställning på Serendi som hette Fjädrar & sånt. Den var superlyckad och jag fick många tavlor sålda +en hel del beställningar. Extraknäckte på museet. Kusin Emmi gifte sig i Helsingfors. Det snöade otroliga mängder. Firade en härlig jul med hela familjen på Matsgatan. Fick en kapsel-kaffemaskin i julklapp :) Och nyåret firades på plantskolan i Billnäs så som förra året.
 
Tack för det här året. Det var en bergochdalbana, men slutade i dur och vad är bättre än det :)